Björn

Drygt 2 timmar norr om Arlanda
kan du uppleva möten med vilda brunbjörnar.

I norra Gästrikland står en specialbyggd skogskoja
där både björnar och andra djur skådats vid många tillfällen.

Gömslet har utsikt åt tre håll och i den mossiga tallskogen
kan en björn dyka upp när som helst.


Boka aktivitet

Chans att se björn på nära håll

Samling i Wild Nordics galleri. Matig macka serveras och vi går igenom all praktisk information.
Efter en kort sträcka genom skogen visar guiden dig till rätta i gömslet och på egen hand påbörjar du den spännande spaningen.
Gömslet är utformat för 4 personer, men det går bra att vara 5, till och med 6 personer. 
Bokning och säsong


Boka aktivitet

Priser mixad grupp

Hela gömslet, privat grupp

Vi rekommenderar att vara 2 vuxna vid bokning med barn. Det är jobbigt att själv behöva spana till skymning och från gryning. Barnfamiljer kan enbart boka privat grupp.

I priset ingår

Bokningsregler

Att tänka på

Att ta med

Andra arter

Våra aktiviteter görs på naturens villkor och det finns ingen garanti för vad vi kommer att få se/höra/uppleva.

Under de 5 säsongerna 2016-2020 har björnskådningen gett i snitt 90% björnträff.
År 2017 hade Gävleborg ca 500 björnar, då beslutades det att minska stammen rejält.
År 2023 har vi troligen runt 300 björnar i länet.

I augusti 2020 sköts några av områdets största björnar. När stora och äldre björnar försvinner blir de yngre björnarna osäkra och rädda.
År 2022 hade vi 75% björnträff. År 2023 regnade det kraftigt i många veckor, vilket resulterade i ca 60% björnträff. Om man tar bort perioden med regn hamnar vi på 73% björnträff.

Plus en trevlig bonus – 20% järvträff.

Experter menar även att en sommar med färre björnar leder till att nya björnar etablerar sig i det området. Vi har aldrig haft björngaranti, aktiviteten sker på djurens och naturens villkor samt vårt arbete för att optimera chanserna. Det ligger även ett stort ansvar hos våra gäster att följa våra råd och information för att öka chanserna att se björn. Vår säsong sträcker sig över den absolut bästa tiden på året för att se björn. Vi har årligen haft björnbesök vid gömslet cirka en månad innan och en månad efter gästsäsongen.

Upplägg

Matig macka serveras vid ankomst och vi går igenom all praktisk information. Efter en kort sträcka genom skogen visar guiden dig till rätta i gömslet och på egen hand påbörjar du den spännande spaningen. På morgonen hämtas ni av guiden och frukostbuffé serveras i galleriet. Kanske har du varit vaken hela natten och behöver vila innan hemfärd. Välkommen att använda ett av våra gästrum.

Fotografering

Björnarna håller sig oftast 20-30 meter från gömslet (som närmast 6-7 meter). För fotografering passar 100-500 mm objektiv. Det går naturligtvis också bra att använda enklare kameror med kortare brännvidd, då man fotar direkt genom fönstren. Gömslet har 10 fotogluggar på 3 av de 4 väggarna. De 4 huvudgluggarna sitter på olika höjd och stolarna är höj- och sänkbara. Det finns ”bean bags” (bönpåsar) till kamerorna i gömslet samt smarta stativlösningar (såsom swing tripod och gimbals). Eget stativhuvud/stativ fungerar ej. Blixt är ej tillåtet.


Gömslet

Du sitter tryggt och säkert inne i gömslet. Björnarna är mycket skygga och minsta lilla ljud kan få dem att springa iväg. Gömslet har 2 sängar, 140×200 cm (man kan ligga 2 i 1 säng) plus extrasäng/sängar vid 5-6 personer samt en enklare toalett. Filtar, fodrade ponchos och kuddar finns, även varma tofflor i olika storlekar och golvet har en isolerande matta samt trasmattor ovanpå. Det är ostadig mobiltäckning i gömslet.

Bra att veta inför denna aktivitet

Guidad tur

En guide informerar er om alla detaljer samt visar er till rätta i gömslet. På morgonen möter guiden er och svarar på frågor under frukosten.

Fika

Det ingår matig macka vid ankomst. Meddela eventuell specialkost/allergi.

Matsäck

Ta med det du vill äta och dricka under tiden i gömslet. Te/kaffe kan vi ordna på plats, vi har termosar.
Kyl/frys finns, om ni stannar flera dagar.

Frukost

Frukost ingår i denna aktivitet. Meddela eventuell specialkost/allergi.Intryck


Dela gärna dina åsikter om din upplevelse på Trip Advisor och Google

Fakta

0
st
arter har setts från gömslet
0
blåbär per dygn kan en björn äta
0
%
björnobservationer åren 2016-2020

Se videos från gömslet

https://vimeo.com/176992830https://www.youtube.com/watch?v=FNl6855UuVkhttps://www.youtube.com/watch?v=Ku4qddxGP70https://www.youtube.com/watch?v=ZxSy9lxvlvY&t=2

Se mer från oss i dessa kanaler

Facebook


Youtube


Instagram


Tripadvisor


Airbnb