Mera fåglar

I april finns det möjlighet att boka plats för tjäder- och orrspel.

I maj och Juni finns det möjlighet att se tornfalkar på nära håll.

 

Orrspel 1 - 30 april

Att fotografera och uppleva ett orrspel är en oförglömlig upplevelse. Följ med oss på detta fantastiska äventyr!

Vi vill inte störa leken och måste därför vara tysta under sittningen. Vi kommer endast i nödfall att  prata med varann under sessionen.

Beroende på mängden snö samt underlag tar det cirka 15-30 minuter att gå till platsen. Du bär din utrustning själv och vi går genom varierande terräng.  Terrängen kan vara kladdig och blöt, höga vinterstövlar är ett absolut måste! Du behöver vara i god kondition och kunna ta dig fram utan problem. Medtag gärna stavar för balansen.

Vi arbetar med tält så att vi enkelt kan få de bästa fotoplatserna. Du kan välja en hög vinkel för att få marken som bakgrund eller en låg vinkel för att t ex fotografera i motljus.

Vi välkomnar dig dagen innan sessionen i Wild Nordics galleri. Under sen eftermiddag kör en guide dig till platsen och guidar dig dit. Du kommer att sova i tältet tills du blir väckt av att orrarna anländer (någonstans mellan 3:00 och 4:30).

Beroende på flockens storlek är det mellan 10 och 20 hanar och ibland besöker även hönorna platsen. Fåglarna är på olika avstånd från gömslet, vilket gör att du kan fotografera dem med ett brett utbud av linser. Allt från 200 mm upp till 600 mm fungerar.

Att ta med:
– Kamera (idealiskt med tysta inställningar)
– Teleobjektiv eller zoom från 200 mm till 600 mm
– Fulladdade batterier
– Extra minneskort
– Vattentäta vinterstövlar
– Varma kläder, extra lager
– Pannlampa
– Mat, snacks och varma drycker (inga prassliga förpackningar)

1 – 30 april

Pris: 1200 kr per person

Tjäderspel 5 - 25 april

Kom och upplev tjäderleken, ett av vårens fantastiska skådespel!

En guide följer dig till platsen för tjäderleken dagen innan. Det är viktigt att vara på plats två timmar innan skymning eftersom tjäderhanarna anländer till platsen kvällen innan.

Efter en, förhoppningsvis, bra natt i gömslet väcks du av att tjäderhanarna gör sin entré utanför. Till största delen består skådespelet av tupparnas olika läten. Det är av största vikt att man är tyst under sessionen eftersom tupparna konstant lyssnar efter ljud från omgivningen.
Det är även viktigt att röra sig försiktigt i gömslet då plötsliga rörelser med t ex kameran kan skrämma iväg dem. Alla kamerainställningar och övriga förberedelser bör göras kvällen innan, allt för att minska ljud och rörelser.

Avståndet till fåglarna varierar men sträcker sig från 10-50 meter. Alla sorters linser rekommenderas i intervallet 200-500 mm och större objektiv med adapter/converter kan också fungera.

Att ta med:
– Kamerautrustning
– Stativ
– Pannlampa
– Mat och dryck
– Sovsäck
– Varma kläder

5 – 25 april

Pris: 1200 kr per person

Tornfalk 1 maj - 30 juni

Här sitter du inne i en lada, ett gigantiskt gömsle, samtidigt som du beskådar den vackra tornfalken.

Vi har ett återkommande tornfalkspar som sedan flera år tillbaka använt sig av holken som sitter på ladan.

Kliv in i det största gömslet du någonsin kommer att sitta i och njut av en utsikt i ögonhöjd med en underbar rovfågel, den vanliga tornfalken.

Tornfalkarna landar på en stor gren, ca 8-10 meter från laduväggen, där de ibland parar sig, överlämnar mat eller sitter och putsar sig. Det är fantastiskt att observera deras beteende och att få fina bilder från nära håll. Kom ihåg att de är skygga fåglar så du måste flytta linsen försiktigt.

Vi rekommenderar objektiv från 200 mm till 500 mm, beroende på din fotograferingsstil. Ett zoomobjektiv är ett bra alternativ. Frekvensen och varaktigheten av deras besök kan vara oförutsägbar. De besöker dock grenen regelbundet och om de är ostörda stannar de i flera minuter åt gången. Vi hoppas att du kommer att kunna ta några tilltalande bilder av denna vackra art i slutet av sessionen.

På Wild Nordic Sweden finns det i varje litet projekt en bevaranderoll och ett mål. Tornfalk spelar en viktig roll i ekosystemet. Dessa fåglar hjälper till att kontrollera skadedjur från jordbruket, som sorkar och möss, eftersom de utgör en stor del av deras kost.

Vi välkomnar dig till galleriet och ger information om arten och aktiviteten innan vi går till platsen. Ladan ligger på åkern cirka 400 mm från galleriet. Denna aktivitet är gjord för en person åt gången, så du får din egna privata fotosession.

Du kommer att sitta nästan 3 meter upp, på en plattform, för att se fågeln i ögonhöjd. Du måste kunna klättra säkert på en stege. Gimbalhuvud finns på plats.

1 maj – 30 juni

För bra ljusförhållanden föreslår vi tidiga morgon- eller sena eftermiddagspass.

Pris: 500 kr per person