15 april

Det anses att björnarna vaknar den 14 april, på Tiburtius-dagen. Förra året fotade jag årets första björn den 15:e april och nu tänkte jag att dessa två datum måste ge utdelning.
Klockan 15.45 var jag installerad i kojan med världens varmaste sovsäck. Jag satt i sovsäcken och tittade ut på den sakta fallande snön i minus 5 grader. ”Tänk om jag även skulle få fota en björn i nysnö, det har ju varit en dröm i flera år!”
Bofink, bergfink, hackspett, nötskrika och ekorre gjorde mig sällskap i flera timmar. När klockan började närma sig 20 hörde jag ett litet ljud som inte överensstämde med de vanliga småfåglarna. Jag tittade ut och där stod en björn och åt fåglarnas nötter, bara 5 meter från kojan! Oj, vilken adrenalinkick jag fick! Jag försökte ”åka” i sovsäcken till kameran, men björnen blev rädd av det ljudet och försvann några minuter. Den dök dock upp några minuter senare och jag fick sällskap av den i 20 minuter. Även räven visade sig och just när jag höll på att somna hörde jag att björnen flyttade några stenar. Härligt att somna till det ljudet, i ett för övrigt tyst landskap med frisk kall luft och en kolsvart natt!
 

Brunbjörn (Ursus arctos)