4 februari

Klockan 8 anlände jag till Gysinge, där fotovännerna Håkan och Göran anslöt. I det ymniga snöfallet spejade vi efter liv utmed Dalälvens stränder vid Sevedskvarn. Efter fikapaus vid brasan bestämde vi oss för att åka till forsarna närmare Naturum. Ingen utter syntes till där heller, så vi fotade istället knipor och strömstare.
Färden gick tillbaka till Sevedskvarn där nationalparkens egen hustomte Kalle Nyremo precis sett en mink. Tiden började rinna iväg och jag skulle just bege mig hemåt när Håkan viftade åt oss att komma. Äntligen fick vi se en ung utter jaga, äta fisk, hoppa i och ur vattnet samt kolla in oss från ett isflak. Efter en stund började den skrika/pipa och jag förstod snart att den ropade/pratade med mamma. Hon kom snabbt till ungens sida och de kelade med varandra och såg ut att kramas!
Efter en halvtimme med uttrarna var jag oerhört sen och tvingades ila iväg.  Det blev dock en fin och lyckad dag med trevliga människor, flera havsörnar i luften, strömstarar, knipor, domherrar, mink och slutligen två uttrar.

Knipa, hona (Bucephala clangula) 

 

Domherre (Pyrrhula pyrrhula) 

 

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

 

Strömstare (Cinclus cinclus)

Utter (Lutra lutra)

 

Utter (Lutra lutra)

 

Utter (Lutra lutra)