6 september

På väg hem från fisketävling och ko-safari såg jag ett ljust huvud sticka upp på åkern nära vårt hus. Skyndade in efter kameran och upptäckte till min förvåning att fågeln satt kvar! Så brukar det aldrig vara, den har alltid flugit när man slutligen är på plats. 

Jag funderade en lång stund på vad det var. Eftersom jag bara såg huvudet och jag inte är någon fågelexpert så var jag inte helt säker förrän den lyfte. Det var en blå kärrhökshane! Trots att det inte är någon extremt ovanlig fågel blev jag jätteglad att jag äntligen fick chansen att se den ordentligt. 

Den flög längre bort och satte sig utom synhåll. I väntans tider började jag fippla med kameran. När jag tittade upp satt den på en stolpe bara 12-15 meter ifrån mig. Jag fick ytterligare några chanser innan den bestämde sig för att försvinna utom synhåll.

Tack för den "bonus-stunden"! Väldigt fin upplevelse och roligt att ha den så nära mitt hem!

9 september

Efter att jag hade lagt ut detta på hemsidan fick jag info från Johan Södercrantz, som jobbar på ArtDatabanken, att detta inte alls var en blå kärrhökshane - det är en stäpphökshane! Så här skrev han:

"Bättre upp Sara, det är en stäpphökshane du fotograferat! Sedd ett fåtal gånger i Gästrikland tidigare. Notera smala vingar, vingspetsarna är inte "doppade" i svart utan det går in som kilar. Grattis till ett riktigt fint fynd!"

 

Stäpphök (Circus macrourus)

Stäpphök (Circus macrourus)

Stäpphök (Circus macrourus)