29-30 juni

Denna natt jobbade jag som guide i björnskådningsgömsle vid Vargas Vildmarkslodge i södra Hälsingland.
Efter varmt välkomnande av Håkan och Eva med gott fika begav vi oss till gömslet. Under promenaden tittade vi på björnrivna tallar och förväntningarna ökade inför de närmaste 14 timmarna.
Vid 17-tiden var vi installerade och vår väntan började. Vid 20-tiden såg jag en björn komma från höger och in mot myren. Den åt i några minuter, gick en runda och kom tillbaka. Vi fick se den väldigt bra på ca 25 meters håll.
Klockan 22.30 var det dags igen då björnen kom i tät och tung regndimma från ett annat håll. Efter en halvtimme lämnade björnen arenan vilket även gästerna gjorde. Alla behövde vila men jag satt kvar för att spana och väcka de övriga om något spännande visade sig.
Klockan 01.30 rörde sig en skugga över myren och plötsligt var alla vakna igen. Vid ett flertal tillfällen var den ca 15 meter från gömslet, men vågade inte riktigt stanna kvar på så kort avstånd.
Vid 07-tiden lämnade vi gömslet och möttes av en härlig frukostbuffé på lodgen.
Vi berättade om våra björnmöten och alla var glada och nöjda när vi sa adjö.
På vägen hem såg jag en älgko med en röd kalv på 20 meters håll samt en sparvhök som satt på en högstubbe i regnet. Trots det konstanta regnandet blev det ännu ett fint dygn i naturen att lagra i minnesbanken.
 

Brunbjörn (Ursus arctos)

 

 

 

Sparvhök (Accipiter nisus)