15-17 maj

Efter flera uggle-tips gav jag mig iväg för att se om någon uggla ville visa sig för mig.
Jag började bara 1 km hemifrån, där vi har satt upp en uggleholk i en skogsdunge. Så fort jag parkerade bilen såg jag en vuxen kattuggla flyga iväg och ur holken tittade två små dunbollar ut. Jag försökte fota den vuxna ugglan men den var väldigt skygg och jag lämnade därför platsen relativt snart.

Kattuggla (Strix aluco)

 

Mitt nästa stopp var i Järbo där en uggleunge hade setts kvällen innan, men man visste inte vilken sort det var. Jag hittade en sovande kattuggleunge på en björkgren.

Kattuggleunge (Strix aluco)

 

På visit i Backberg upptäckte vi att det bodde starar i en av fågelholkarna. Jag satt ett bra tag och försökte fota matningen. Rätt svårt, de är oerhört snabba flygare!

Stare (Sturnus vulgaris)

 

Nästa dag for jag åt andra hållet, till mina vänner i Jädraås. Där har ugglor suttit på hustaket i ett par månader och hållit låda. Nu ville jag ta reda på vilken sort det var.
I en samling träd hittade vi 5 hornuggleungar. Föräldrarna var inte långt borta och vi fick se dem i fullt dagsljus. Jag återvände på kvällen då ungarna pep och föräldrarna kom med sorkar. Det var spännande att se hela matningsprocessen och fascinerande att dessa små troll kan äta så enormt mycket!

Hornuggleunge (Asio otus)

 

Hornuggla (Asio otus)

 

Hornuggla (Asio otus)

Jag hann även fota en ormvråk, se både sädesärlor och morkullor para sig samt studera en sorkjagande räv. Allt på en helg – känner mig rätt nöjd och glad!

 

Ormvråk (Buteo buteo)