6 maj

Jag vaknade till en ofattbart vacker dag.  Det var vindstilla, havet var kavlugnt och lika blått som himlen. Solen sken och temperaturen låg på minus 4 grader.
Direkt efter frukost tog jag på mig skoteroverallen och vinterstövlarna och gick ut på däck. Under 3 timmar njöt jag, fotade spetsbergsgrisslor och såg även 3 vikvalar på långt håll.
Trots solen kröp kylan in under alla kläder så till sist var jag tvungen att gå in och värma mig.

Vi åker mot Longyearbyen på Svalbard, där expeditionen slutar på torsdag. För tillfället är vi mellan Björnön och Hopen. Under dagen har vi åter igen kommit till is. Vi bryter oss enkelt fram i den relativt tunna isen. Dock är den ordentligt hållbar för sälar och isbjörnar.

Vi fick se 8-10 storsälar varav en riktigt fin unge. När vi står och spejar efter flera sälar ser vi en isbjörn! Kaptenen går närmare. Björnen verkar inte särskilt intresserad av oss. Den lägger sig ner en stund, sträcker på sig och gäspar. När den har kollat in oss ett par minuter anser den nog att vi inte är så spännande, för den börjar sakta vandra iväg bort från oss.

Vi är alla väldigt glada och nöjda med dagens upplevelser! Dock är inte dagen slut än, midnattssolen gör det möjligt att speja hela natten. Så nu ska jag upp i styrhuset och hålla utkik!

 

Spetsbergsgrissla (Uria lomvia)

 

Spetsbergsgrissla (Uria lomvia)

 

Storsäl (Erignathus barbatus)

Storsälsunge med mamma på vakt i bakgrunden (Erignathus barbatus)

Gäspande isbjörn (Ursus maritimus)