6 & 7 april

Det är svårt att inte åka till skogs en söndag eftermiddag med fint väder. Så det var precis vad jag och några vänner gjorde. I ett av Kungsbergs fina naturreservat kom en sparvuggla fram när vi visslade. Den satt för det mesta högt upp men satte sig en gång i lagom höjd och med en liten solstrimma på näbben.
För det mesta tittade vi upp i träden, men vi lyckades ändå se den kritvita lilla varelsen som kilade över den mörkgröna mossan. Med kameran inställd på bilder mot himlen tryckte jag av ner mot mossan. Naturligtvis blev det inte rätt exponerat… Är det någon som vet om detta är en hermelin eller vessla? Hur ser man skillnad mer än att hermelinen är något större och har en svart svanstipp? Jag tror att detta är hermelin. Vi såg aldrig svansen, men jag upplevde den lite större än de vesslor jag har sett.

Sparvuggla (Glaucidium passerinum)

 

Hermelin (Mustela erminea) / Vessla (Mustela nivalis)

Eftersom finvädret höll i sig bestämde jag mig för att sitta i gömsle från kvällningen till tidig morgon. Klockan 04 började det tyvärr att regna och när jag inte hade sett ett endaste liv kl 06.30 gav jag upp.

På vägen till bilen fick jag se tranor och kanadagäss. Trots det dåliga vädret kunde jag inte låta bli att fota. Strax därefter träffade jag en oberörd tjäderhöna mitt på vägen.
Nya tag en annan dag, med bättre väder, segt tålamod och förhoppningsvis bättre lycka!

Kanadagås (Branta canadensis) och Trana (Grus grus)

 


Tjäder (Tetrao urogallus)