2 april

Jag hann åka förbi sparvugglan en snabbis på förmiddagen. Den kom på en gång när den hörde visslingarna och jag försökte åter igen ta flyg-bilder. Den är så otroligt snabb så det är väldigt svårt. Men roligt.
Efter några timmars arbete med intervju och skrivjobb bytte jag om och gick till mitt grävlings-gömsle. Det bor flera grävlingar under en lada nära mig och jag satte upp ett gömsle där (med markägarens tillstånd) i mitten av februari. Min plan är att ungarna (som de förhoppningsvis har fått nu i mars) ska vänja sig vid mig och gömslet, vilket kanske gör det lite enklare att fota dem.
Vi har även satt upp en tornfalksholk på ladan och efter en timme ser jag en tornfalk vid holken ett par gånger. Plötsligt sitter den på nocken men flyger så snart jag riktar kameran åt hennes håll. Inga bra bilder, men en glädjande värme i kroppen över att tornfalkarna har hittat holken.
Klockan 20.45 är det så mörkt att jag inte klarar av att ställa in skärpan manuellt. Inga grävlingar har visat sig och jag testar istället kamerans funktioner. För första gången ställer jag kameran på 102400 ISO – det funkar inte alls. Bra, då har jag i alla fall lärt mig något idag.
 

Blåsig sparvuggla (Glaucidium passerinum)

"Säg hej till publiken!"

 

Tornfalk (Falco tinnunculus) 

Flygande kanadagäss i skymningen (Branta canadensis)