26 oktober

När jag strax efter kl 07 tittade ut möttes jag av en mörk dag med tunga moln och duggregn. Jag bestämde mig ändå för att börja dagen med att testa mitt tvåmansgömsle, som jag köpte och satte upp för cirka en månad sedan.
Det visade sig att gömslet inte var ultimat för fotografering. Inte så konstigt eftersom det är byggt för jakt. Dock fungerar det att fota från, med både stativ och stort objektiv.
Det enda som visade sig den dryga halvtimmen jag satt i gömslet var en nötskrika.

Jag har påbörjat ett litet projekt hemma på tomten. Tanken är att det ska bli en utomhusstudio för småfågelfotografering under vinterhalvåret. Det här kändes som en bra dag att testa det jag har gjort hittills. 
Jag la mig på ett liggunderlag, satte fast kameran på stativet och började kolla genom kameran hur saker och ting såg ut. Rätt snart upptäckte jag att jag hade satt en av sittpinnarna alldeles för nära bakgrunden (se första talgoxe-bilden).

Utomhusstudio för småfågelfotografering hemma på tomten i Kungsberg

Talgoxe med rörig bakgrund pga att sittpinnen var placerad för nära bakgrunden.

Efter närmare 1,5 timme hade jag flyttat runt, grejat och fixat med det mesta. Det finns väldigt mycket kvar att göra, bygga och ändra på, men det kändes i alla fall som att jag har kommit en bit på väg.

Blåmes (Parus caeruleus)

Talgoxe (Parus major) 

Blåmes (Parus caeruleus)

Efter lite överläggning hemma i köket bestämde lilla familjen att vi skulle göra en utflykt till Storsjöns badstrand, alltså Storsjön på Dala-sidan, ca 2 mil från Kungsberg.
Vi packade lite mat, ved och kamera (förstås!) och åkte upp i den dimmiga skogen.
Den tjusiga stranden var förstås folktom så vi fick både vindskydd, eld och alla sandkorn för oss själva.

  

Storsjön

På vägen hem såg jag en fågel som flög mellan träden. Den satte sig en bit in i skogen på en gren och jag insåg att det var en hökuggla! Jag smög ut och hoppades på att få ett foto eller två. Men den satt kvar och brydde sig inte speciellt mycket om mig, så jag smög närmare och hann fota den från flera vinklar i över 20 minuter.

       

Hökuggla (Surnia ulula) 

Det behöver inte alltid vara solsken för att det ska vara härligt att vara utomhus! Det här blev  en fin, rolig, händelserik och trevlig grå, dimtung och halvregnig dag!