17 september

Tillsammans med min kompis Robin åkte jag till Kittan, norr om Jädraås, där det finns en utfodringsplats för lavskrikor. Jag hade hört att skogen nyligen avverkats och vi ville ta reda på om detta hade medfört att lavskrikorna försvunnit från platsen.

Vi satte upp lite av lavskrikornas favoritgodis falukorv i träden, fikade, pratade och tittade på den öppna avverkningsytan på andra sidan vägen. Vi misstänkte att lavskrikorna hade flytt fältet, vilket kändes oerhört tråkigt. Fågelentusiaster från flera länder har varit till denna plats och det vore sorgligt om inte fler ornitologer och andra intresserade ska få se dem.

När vi hade väntat 1,5 timme hörde vi plötsligt det mjuka ”jamandet” från en lavskrika. Och vips så satt tre stycken i träden framför oss! Vi blev så glada att se att de var kvar!

Vi såg och/eller hörde: *Lavskrika *Nötskrika *Talgoxe *Talltita *Trädkrypare *Nötväcka *Större hackspett *Spillkråka *Korp *Tornfalk *Ekorre

Avverkningen verkar inte ha inverkat på lavskrikornas område och om man ser det ur fotograferingsperspektiv så har avverkningen gjort att utfodringsplatsen fått bättre fotoljus.

Efter en fin höstdag, ett halvkilo falukorv och närmare 2 timmars fotograferande lämnade vi de vackra fåglarna för denna gång. 

Lavskrika (Perisoreus infaustus)

Lavskrika (Perisoreus infaustus)

Nötväcka (Sitta europaea) 

Talgoxe (Parus major)