19-20 aug

Idag var det dags att sitta i Vargas björngömsle tillsammans med kungsörnsgänget.
Under några år har jag varit delaktig i det nationella kungsörnsprojektet som stödutfodrar kungsörnar på vintern. Målsättningen är att bevara en livskraftig population i Norden.
Eftersom vi i gruppen mest träffas under mörka vinterkvällar var det trevligt att göra något annat tillsammans. Vi samlades vid den vackert belägna Vargas Vildmarkslodge och blev mottagna med fika av Håkan och Eva.
Efter en promenad genom skogen med björnrivna trädstammar var vi framme vid gömslet framför myren. Vi installerade oss och väntade. Redan efter 1,5 timme visade sig 2 björnar. Klockan hade inte ens blivit 19 och fotoljuset var perfekt. Tyvärr blev det inga bilder eftersom björnarna försvann efter en kort minut.
Vi väntade och hoppades till mörkrets intågande, då vi alla sov några timmar.
Under morgontimmarna roade vi oss med att fota en sparvhök som jagade både kråkor och nötskrikor. Inga björnar ville visa sig, men när vi gick ur gömslet hade vi ett färskt björnspår alldeles intill gaveln på kojan.
Efter fika och summering vid lodgen, tillsammans med Håkan och Eva, var det dags för hemfärd. Trots att det inte blev några superbilder var det ett trevligt, roligt och spännande dygn!

Sparvhök (Accipiter nisus)

Gömslegänget