4-6 juni

Efter ett tips om att en hökuggla hade varit synlig åkte jag till platsen för att ta reda på om den fanns kvar.
Bara någon minut efter att jag hade parkerat kom en siluett flygande och satte sig i en torraka. Det regnade rätt rejält men jag provade ändå att gå lite närmare. Hökugglan satt kvar och följde mina steg med blicken. Efter att jag hade tittat på den någon minut bestämde jag mig för att åka hem och försöka en annan dag med bättre väder.

Blöt hökuggla i regnväder (Surnia ulula) 


Redan nästa dag var det fint väder och jag återvände till ugglan. Ganska snart insåg jag att det fanns två vuxna hökugglor i området och plötsligt fick jag även syn på en unge som satt tydligt exponerad på en rishög. Jag tog några bilder men förstod att föräldrarna blev oroliga så jag gick en bit därifrån. I en liten trädsamling upptäckte jag ytterligare tre ungar, som satt högre upp och mer skyddade än den första. Efter att jag fotat en stund lämnade jag alla ugglor ifred för denna gång.

Hökuggleunge

Hökuggleunge

 


Min nyfikenhet gjorde att jag åkte till ugglorna en tredje dag. Jag ville se om den exponerade ungen satt kvar och även om de andra hade klarat natten. En vuxen hökuggla satt i en björktopp långt bort. Den unge som satt högst upp satt fortfarande kvar, men de andra tre var försvunna. Kanske hade räven eller något annat djur tagit någon av dem. Men förhoppningsvis var de flygfärdiga och hade gett sig av. Så var det över för i år med detta fina ugglemöte. Jag hoppas dock på återseende och en ny kull nästa år!