18 nov
 

Väderleksrapporten hotade med snö kvällen innan jag skulle ut med 6 fotoentusiaster från Gävle- och Skutskärstrakten. Morgonen och förmiddagen bjöd på tung, mörk och grå himmel med några regnstänk, men snön såg vi ingenting av.
Gänget ville se en annan del av Gästrikland än den de har runt sin egen husknut. Efter träff vid Kungsfors Herrgård började vi med att besöka utfodringsplatsen för lavskrikorna i Kittan, nära Rönnbacken. Redan när vi kom var de fyra lavskrikorna på plats och hade blivit serverade falukorv av två ornitologer. Småfåglar såsom svartmes, nötväcka, talltita, talgoxe och trädkrypare var också på plats.

Talltita (Parus montanus)

 

Lavskrika (Perisoreus infaustus)


Efter nån timme begav vi oss tillbaka mot Kungsbergsområdet och Nakkanitti.
Nakkanitti betyder änge/myr och var på 1600-talet en naturlig slåtteräng som användes av både finnar och svenskar. Denna blev sedermera en damm, då Kungsfors bruk använde Pengerbäcken för flottning av timmer från Storsjön på Svärdsjö besparingsskog. Idag är det en damm/tjärn, eller kanske mera en myr, där sångsvanar häckar och paddorna leker. Området är mycket vackert, med den porlande Pengerbäcken som slingrar sig genom vacker skog och frodig mossa.

 

Nakkanittimyren


Efter fotograferande, korvgrillning och viltskola med Gissa bajset, kranier och pälsar, for vi vidare in på Dalasidan för att titta på Aspsalen. Här finns ett 15-tal döda jätteaspar på ett litet område. Här gillar olika hackspettar att vara och det är med andra ord en bra plats för fågelfotografering. Dock hade det börjat skymma när vi kom till platsen, så vi avrundade dagen och for hemåt efter 7 härliga timmar i skog och mark.