30-31 maj
Förra året blev det två kattuggleungar i en holk som tyvärr är lite felplacerad. Den sitter i en dunge vid sidan av en stor väg. På andra sidan vägen är den stora skogen och det är egentligen där holken borde sitta. Så efter expertråd flyttade jag ungarna till andra sidan, efter att de hade hoppat ur holken. Jag åkte dit och kollade till dem varje dag i en vecka. De växte och frodades och en dag när jag kom dit hade de lämnat sina grenar och flugit sin kos.
Idag åkte jag för att se om årets ungar kanske hade hoppat ur holken. Efter mycket letande hittade jag till slut en unge sittandes bland liljekonvaljebladen. Jag letade vidare men hittade inte någon mer unge. Den helt orädde och oförstående ungen klamrade sig fast om mina fingrar när jag satte mig i bilen för att köra 150 meter till den bättre och säkrare skogen. Jag satte ungen i en grangren och lämnade den där med förhoppningen att allt skulle gå bra (jag var dit dagen efter, såg honan flyga därifrån och ungen såg välmående ut).

Kattuggleunge (Strix aluco)

Kattuggleunge (Strix aluco)

Imorgon är det sista maj och min lediga skogsmånad är över. Jag beslutade att göra ett sista seriöst försök att se björn. Så jag stuvade in allt möjligt i bilen och åkte en lång skogstur till Fallåsen via Lumsheden, Nybotjärn, Ågs Bruk, Vintjärn, Svartnäs och Källsjön. Det mest spännande jag såg var en stor älgtjur. Han såg väldigt bred ut över bringan och knopphornen var stora som små kaffekoppar. Dessutom hade han en ”veckad pansarplåt” i pannan! Skulle vilja se honom i höst - med horn!


 

Älgtjur (Alces alces)

Jag parkerade kl 23 vid det hygge jag hade planerat att sitta på nästa morgon. Två älgar betade precis bredvid den sten jag tänkte sitta vid. Jag sov gott de få timmar som var kvar till kl 03. Vädret var okej, men inte varmare än +3 grader. Från min utkiksplats såg jag två långa grusvägar, en å, skogspartier, stora ytor med hyggen samt både vindkraftverken i Lingbo och Svärdsjö.
Efter två timmar och inga fyrfota djur körde jag istället runt på grusvägar. En älgko med röd kalv visade sig, 5-6 enstaka älgar samt en hel del fåglar. Det var med både vemod och lättnad jag styrde kosan hemåt vid 8-tiden. Att vända på dygnet och dessutom sova enstaka obekväma timmar blir efter en månad riktigt tufft. Jag älskar maj månad och mina små skogsprojekt. Men det är även skönt att återvända till det vanliga livet.

Ormvråk (Buteo buteo)

 

Törnskata hane (Lanius minor)

 

Storspov (Numenius arquata)