24 maj
Framåt kvällningen begav jag mig till skogarna kring Källsjön. Jag åkte sakta runt på olika grusvägar. Det var en otroligt vacker kväll och solnedgången fick jag se över sjön Kaxen. Vid 23-tiden parkerade jag på Präståsen, Katrineberg. Då hade jag sett totalt 14 älgar varav 7 på Präståsens hygge, där jag planerade att sitta nästa morgon. Det sista jag såg innan jag somnade var en älg som betade nära bilen. Det kändes lovande inför morgonen.

Älg (Alces alces)

Stenmurkla (Gyromitra esculenta)

Solnedgång över Kaxen

25 maj
Klockan ringde 03. Jag tog mig upp på hygget och satte mig på den utsedda platsen. Morgonen var så fin. Solen steg lite högre för var minut och fåglarna kvittrade ljudligare ju ljusare det blev. Tyvärr uteblev alla fyrfota djur och vid 06.30 gav jag upp. Jag tog mig hem på grusvägar, hämtade hunden och åkte till Mombyåsens domänreservat. Reservatet är bara drygt 2 hektar stort, men alla mäktiga gamla tallar som finns där är otroliga att se.
Solskenet gjorde att jag såg massor av spindelnät, vilka jag började fota. Det var häftigt att se en spindel ta sig fram till sitt byte, hålla fast det och paralysera det med sitt gift. Jag fotade många korsspindlar och jag tror att även den på bilden nedan är en sådan. Men jag är inte säker…!

Utsikt kl 04, Präståsen, fredag 25 maj

 

Korsspindel (?) (Araneus diadematus)