23 maj
Tog lite sovmorgon och klev upp kl 05. Åkte till Jädraån för att försöka få syn på bävern igen, men den höll sig undan.
Jag åkte hem och hämtade hunden och vi for till Österbergsmurens naturreservat, där jag hoppades att få se tretåig hackspett. Den visade sig aldrig men jag hörde den trumma. Dock var det full aktivitet på småfåglarna och jag ägnade ett par timmar åt att fota dem.
Efter hemfärd och ompackning styrde jag mot Källsjön. Jag fikade vid Sidsjön med min kompis Jenny som också var ute och spanade efter björn. Därefter åkte jag till ett hygge som jag hade planerat att sitta på. Det var en vacker kväll med värme, fågelkvitter och ett härligt ljus. Efter en timme fick jag veta att en vän hade sett en björn äta på en älgkalv samma dag, bara några km därifrån jag satt. Jag packade ihop och åkte för att kolla. Jag hittade älghår, men varken kadaver eller björnspår. Istället åkte jag runt lite på måfå på väg mot den plats jag tänkte sitta på imorgon. På vägen dit fick jag se en älgko med röd kalv. När vi hade tittat på varandra en stund sprang de in i skogen. Jag fortsatte att åka och upptäckte att de bara stod en liten bit in i skogen. Jag var så nära att inte ens hela kalven fick plats i sökaren! Lycklig åt detta möte fortsatte jag min resa och strax därefter sprang en björn över vägen! Två! Tre! Jag hade just fått se det jag har drömt om i många år – björnhona med årsungar! Jag åkte fram och tillbaka, sakta, sakta, där de hade sprungit över. Till slut fick jag syn på dem i en glänta! En av ungarna sträckte lite på nacken för att se mig bättre – då klev mamma björn fram bakom den för att kolla om det var något hotfullt ungen kollade på. Tydligen var jag lite läskig eftersom mamman vände om och gick och ungen följde efter. Klockan var 22.30 och det fanns inget fotoljus kvar. Men detta möte kommer att finnas bevarat i mitt minne för alltid!
Mina planer ändrades och jag letade reda på det mesta strategiska hygget, med tanke på hur honan och ungarna skulle kunna tänkas gå. Jag sov några timmar i bilen med alarmet ställt på 03.

Knipand, hona (Bucephala clangula)

Harsyra (Oxalis acetosella)

Kungsfågel (Regulus regulus)

Tofsmes (Parus cristatus)

Tofsmes - Bad hair day?

 

Trädkrypare (Certhia familiaris)

Älgko med årskalv (Alces alces)