21 maj
En kompis hade sett bäveraktivitet på en plats i Jädraån och jag begav mig dit för att se om jag hade någon lycka. När jag suttit en liten stund kom en grävling rultandes ner för slänten på andra sidan vattnet. En stund senare betade ett rådjur på samma plats. Efter 2 timmars stillasittande gav jag upp och gick istället nedför ån, mest för att se om jag kunde hitta någon bra utkiksplats för morgondagen.
Plötsligt hörde jag ett jätteplask. Jag hukade mig ner och fick snart se en simmande bäver. I nästan 20 minuter studerade jag bävern som simmade fram och tillbaka längs med ån. Samtidigt flög kungsfiskaren förbi mig på knappt 3 meters håll! Det blev en fin avslutning på kvällen.

Rådjur  (Capreolus capreolus)

 

Omgivningen vid utkiksplatsen är fylld av vitsippor (Anemone nemorosa)

22 maj
Installerad vid Jädraån, på ny plats, kl 04.15. När ingenting hade skett under 2 timmar började jag istället gå nedströms. Jag hörde ett jätteplask och satte mig ner. Men ingen bäver ville visa sig så jag började istället vandra uppströms. Då fick jag syn på något som rörde sig i en strid ström. Bävern tog sig enkelt och lätt uppför en ordentlig fors, vilket var imponerande att se. Under tiden jag satt och betraktade bävern hörde jag hur det knäppte i naturen. Denna morgon var starten på vårens hittills varmaste dag och naturen fullkomligt exploderade. Jag var tillbaka på samma plats 12 immar senare och kunde konstatera att liljekonvaljebladen hade förändrats från små ”spiraler” till utslagna blad. Det är så fascinerande att se naturen utvecklas i sådan fart!

Bäver (Castor fiber)

 

 

Outslagna ormbuknar (sporofyten)