15 maj
Jag fortsatte att leta bäver även denna morgon. Kl 05.30 satte jag mig i en utvikbar stol, nedkrupen i sovsäcken vid Lillån, strax innan den rinner ut i Jädraån. Så långt jag kunde se åt alla håll var marken täckt av vitsippor. Småfåglar kvittrade och hackspettar hördes från flera håll. Plötsligt hörde jag ett hårt plask – det måste ha varit bäver! Dock var det bakom kröken så jag kunde inte den. Både pulsen och spänningen steg. Snart fick jag dock annat att tänka på, då en gräsandshona med 7 ungar passerade, bara 5-6 meter från mig.

Gräsandshona med 7 ungar (Anas platyrhynchos)

Jag åkte hem och hämtade hunden. Istället för att gå den vanliga morgonpromenaden åkte vi tillbaka till Lillån och gick dit jag hade hört plasket. Mycket riktigt, där i sandbanken fanns en ”rutschkana” med spårstämplar från bäver. Vi satte oss där en dryg timme, men ingenting hände. Kanske inte så konstigt, eftersom 8 månader gamla Kita tuggade på pinnar mest hela tiden…

Vi åkte vidare till platsen där jag igår såg både mindre hackspett och kungsfiskare. Ingen bäver visade sig där heller. Men kungsfiskaren flög förbi oss på nära håll!

16 maj
Jag gjorde ett nytt morgon-försök med bävrarna och placerade mig nära ”rutschkanan”. Efter 2,5 timmes väntan gav jag upp. De senaste dagarna har jag lagt ner 10 timmar på bäver-spaning. Det får räcka för denna gång – nu blir det annan spaning ett tag!

Grönsiska (Carduelis spinus)