9 maj
Gick upp tidigt för att göra om bilen till mitt skogshem i tre dygn framöver. När allt var inpackat var klockan 07 och precis när jag startade bilen började det att regna.  Jag försökte att tänka positivt men när regnet tilltog var det svårt.
Min plan var att åka till skogarna kring Källsjön, Lövtjärn och Åmot för att sitta på hyggen i gryning och skymning, nerkrupen i en sovsäck och med kameran på stativ.
Jag åkte lite på måfå och såg, trots regnet, en hel del älgar. Strax norr om Åmot ligger Fallåsen och jag körde sakta på de gropiga vägarna och spejade ut över öppna områden. Plötsligt rörde det sig 20 meter från vägen. Jag såg först öronen och blev lika hopplöst lycko-darrig som alltid när jag insåg att det var en björn. Den blev rädd för billjudet och sprang rakt ut på vägen och ner i slyn på andra sidan. Jag stannade och väntade. Och mycket riktigt, den kom upp på vägen igen, ställde sig halvt om halvt på bakbenen och kollade in bilen, blev förskräckt och sprang iväg. Trots att det bara var en liten krabat var lyckan gjord och jag lovade mig själv att aldrig mer klaga på regnet!

Brunbjörn (Ursus arctos)

10 maj
Efter några timmars sömn i bilen vaknade jag kl 04. En fantastiskt vacker tung regndimma låg över alla kullar och träd. Det var fortfarande regn i luften och alldeles för blött för att sitta med kameran på pass. Det fick bli långsam bilsafari istället. Jag såg flera älgar, några råbockar, ett par skogsharar, flera tjäder- och orrhönor, en blå kärrhök samt några ormvråkar.
Vid lunchtid var det solsken och jag tog en 90 minuters promenad med hunden. Med tanke på väderomväxlingen kände jag mig hoppfull inför kvällen och de kommande timmarna på ett hygge med bra utsikt. Dock blev det inte så… När klockan började närma sig 17 började det att regna igen, ett regn som bara ökade och ökade för varje timme. Eftersom samma ösregn skulle stanna över denna del av Sverige till lördag morgon beslutade jag att åka hem och vara social istället! Så mitt planerade tre dagar långa skogsäventyr blev bara 36 timmar. Men det kommer som tur är nya chanser!

Jag lyckades hinna bli rätt berest under 36 timmar– jag hann både till Monte Carlo, Hawaii och New York...!

 

Tjäderhöna (Tetrao urogallus)

 

Skogshare (Lepus timidus)