1 maj
Det blev en kvällstur i Kungsbergs-skogen med omnejd. Färden gick först till Gullsjön där paddleken var i full gång. På hemvägen över skogens tvättbräde-vägar stod en älgko och stirrade förundrat.

Vanlig padda, hane (Bufo bufo)

2 maj
Jag letade både bäverhyddor och grävlingsgryt på flera platser. Spår syntes i massor, men inga färska. Dock fick jag årets dos av blåsippor vid Jäderbergs strömmar efter Jädraån, där de växte i mängder i sluttningen.
I kvällningen åkte jag till Gullsjön igen och gick ner på motsatt sida för att se om bävrarna var i farten. Jag hittade bävergnag och stora rishögar och satte mig på en bäverfälld björk. Det enda som skedde var att en sork sprang rakt mot mina fötter. I förskräckelsen pep den en lång harang och vände snabbt om för att undkomma det stora monstret.
På väg hem över skogen träffade jag en älg som länge funderade på vad jag var för slags djur.

Älg (Alces alces)

 

Blåsippa (Anemone hepatica)

3 maj
Klockan ringde 02.30 och en halvtimme senare satt jag i bilen. Jag körde mot Ivantjärn och det hygge jag tidigare tänkt att jag skulle tillbringa några timmar på. Just när jag skulle sätta mig ner såg jag en älgsiluett. Den hade tyvärr upptäckt mig och blängde ihärdigt och länge. När jag hade satt mig till rätta upptäckte jag att det var fem älgar som betade 150 meter framför mig. Jag studerade dem länge och fick uppleva en förvirrad fjolårskalv som blev bortmotad av sin mamma med både sparkar och stångningar.
Ett tornfalkspar skrek sitt gälla läte och orrarna spelade längre bort.
På väg hem fick jag se ytterligare en älg, en vacker tjädertupp samt tre tranor.

Tranor (Grus grus)

 

Tjäder (Tetrao urogallus)