12-17 sept

Efter 3 veckors valinventering på Barents hav anlände vi till Longyearbyen på Svalbard tisdag 11 september. Dagen efter kom min sambo Henke upp och vi gjorde en båtutflykt i 2 dygn tillsammans med våra vänner och deras hund, som bor på Svalbard.
Efter att ha packat allt i deras 33 fots långa båt korsade vi Isfjorden för att ta oss till Skanskabukten. Överfarten blev lite hoppig men väl framme var det lugnt och fint. Vi ankrade upp, åt middag och somnade gott.
Nästa dag gick vi iland. Vi tittade på resterna av en gips-gruva samt båtvraket från samma tid. Vi fick även se en fjällräv samt en mycket nyfiken storsäl.
På eftermiddagen for vi in i Billefjorden, förbi den ryska gruvbyn Pyramiden, som övergavs på 1990-talet och idag är en spökstad. Vi ankrade upp så att vi hade utsikt över en strandad kaskelot, som isbjörnarna gärna gick och åt på. Vi såg faktiskt en isbjörn, dock långt borta och bara i kikaren.
Nästa dag gick vi iland. Vi hittade fina isbjörnsavtryck och spejade frenetiskt efter vita prickar uppe i bergssluttningarna. När vi var ombord igen upptäckte vi två isbjörnar högt upp i fjället. Det var en sändarförsedd hona med hennes fjolårsunge.
Vår båtutflykt avslutades med en närmare titt på Nordenskiöldsglaciären, med vacker blå is inbäddad i en 25-30 meter hög isvägg. Dagen före tog vi lite is från ett isberg som kom flytande. Vi stoppade isen i våra drinkar och skålade i modern dryck, men med minst 10 000-årig is! Henke ville vara värst så han tog sig ett dopp framför glaciären, i +2 gradigt vatten. Tur vi hade varm fisksoppa som väntade på honom när han kom upp!


   

Isbjörnsmamma (Ursus maritimus) med                   Fjällräv (Alopex lagopus) 

sovande fjolårsunge

 

                                   

                                    Våra vänners 33 fots båt som vi bodde på i 2 dygn.

                                    Berget Pyramiden ses i bakgrunden.

 

Nordenskiöldglaciären

 

 

                               

                               Vad är du för något?

 

Storsäl/storkobbe (Erignathus barbatus)