30 nov

Idag var det dags att för första gången i år sitta i örngömslet. Under några år har jag varit delaktig i det nationella kungsörnsprojektet som stödutfodrar kungörnar på vintern. Målsättningen är att bevara en livskraftig population i Norden. 

Uppstigning kl 04.45, matsäck, packning och ut i snökaoset. Jag hämtade upp min kompis Rolf på vägen, trevligt med sällskap trots att gömslet är pyttelitet. Dessutom är det endast 7 veckor kvar på min graviditet och det kan ju vara bra att inte ge sig ut helt ensam i skogen om något skulle hända.

När vi hade installerat oss i gömslet tog det bara en timme innan en ung kungsörn satte sig i en tall en bit från gömslet. Dock ville den inte komma ner på köttet. Istället fick vi titta på korpar, kråkor och skator som lät sig väl smaka. Nån timme senare kom en duvhök och åt en stund och det var ju ett trevligt och fint inslag i den snöfyllda dagen.

När skymningen sakta kom och vi började plocka ihop landade kungsörnen på köttet. Den verkade rätt orädd, efter att ha funderat i 6 timmar på om den skulle våga eller inte. Vi fick studera den och ta några bilder med högt ISO innan den en halvtimme senare lämnade oss och maten.

Dagens observationer:

40 korpar
20 kråkor
10 skator
1 nötskrika
1 blåmes
1 tofsmes
1 spillkråka
1 duvhök
1 ung kö
 

Korp (Corvus corax)

Duvhök (Accipiter gentilis)

Kungsörn (Aquila chrysaetos)

Kungsörn (Aquila chrysaetos)