17 juli
Igår möttes 4 båtar ute på havet, vid en bestämd plats och tid. Det var ytterligare en forskningsbåt från Norge samt en från Island och en från Färöarna. Under ett dygn skulle de tråla, ställa in instrument och kalibrera allt, för att med säkerhet veta att alla forskningsresultat utgår från samma grund. Idag på eftermiddagen var allt färdigt och vi samlades på linje för att vinka och tuta adjö. Solen sken och havet var lugnt och vi valobservatörer kunde jobba igen. Innan kvällen hade vi sett flera knölvalar, en kaskelot samt närmare 40 grindvalar. Det blev en bra dag! Imorgon bitti anländer vi till Färöarna där vi ska byta personal. Vi stannar cirka ett dygn och jag ska definitivt på upptäcktsfärd!

Min arbetsplats är i styrhuset, där alla stora fönster är. Där står jag o stirrar ut över havet dagarna i ända. När det är riktigt bra väder (vilket det sällan är) sitter vi på taket, i "plåtkassen" till höger om masten, framifrån sett.

Framme i fören med det norska forskningsfartyget GO Sars i bakgrunden. Från vänster är det min valobservatör-kollega Tommy samt de tre fiskteknikerna Örjan, Helga o Jostein.

Grindval (Globicephalinae)

Grindvalar (Globicephalinae)