Träffa de sällskapliga lavskrikorna

I Gästrikeskogen har vi matat lavskrikor på samma plats under flera vintrar. Flera lavskrikor har visat sig vid nästan alla tillfällen. Är du lugn och har tålamod så kan de landa bara ett par meter från dig.

Lavskrikan är en kråkfågel som känns igen på sin gråbruna och roströda fjäderdräkt. Den söker sig ofta till människor i skogen och är känd för att vara orädd.

Lavskrikan förekommer i norra Sverige, till mitten av Dalarna och nordvästra Gästrikland. Den är en stannfågel som trivs i gammal granskog med trädlavar. De hamstrar mat som göms undan och varje individ kan ha upp till 5000 förråd. De har en enorm minneskapacitet eftersom de har koll på upp emot 90% av sina förråd.

 
Hur går det till?
Vi samlas kl 09 på morgonen vid Wild Nordics galleri och ger oss av mot lavskrikorna. Vi åker bil cirka en halvtimme och väl på plats spanar vi efter lavskrikor & småfåglar samt gör upp eld & grillar korv.

Hitta hit

När vi kommer tillbaka till Wild Nordic blir det enkel fika, titta på fotoutställning samt aktiviteten ”Vildmarksskola”, då ni i lag eller enskilt kan Gissa bajset, kranium, spår & andra delar från våra svenska vilda djur.

Dagen avslutas vid 15-16-tiden.

 
För mer info: Lavskriketur

 

 

 

                              

 

Publicerad: 2019-10-22